środa, 21 listopada 2012

Wanilia

Wanilia to jedna z najbardziej popularnych przypraw, tak bardzo zadomowiona w naszych kuchniach, że właściwie nie wyobrażamy już sobie bez niej tworzenia potraw - zwłaszcza tych słodkich.


Wanilia to gatunek pnącza z rodziny storczykowatych, rosnący dziko w Ameryce Południowej i Środkowej. Największe uprawy znajdują się w Indonezji i na Madagaskarze, a także w Chinach. 
Do połowy XIX wieku jedynym producentem owoców wanilii był Meksyk;w 1822 roku założono pierwsze, słynne do dziś plantacje tej rośliny na wyspie Reunion (Bourbon).

Źródłem przyprawy są torebki, zbierane w fazie niepełnej dojrzałości, które następnie poddaje się fermentacji i suszeniu - ten sposób powstają tzw. laski wanilii.

Choć Polacy najczęściej kupują "wanilię" pod postacią cukru lub aromatu waniliowego, jednak najbardziej wartościowym produktem jest właśnie wanilia naturalna - laski (należy je nacinać wzdłuż, by wydobyć głębię aromatu) lub naturalny ekstrakt.

Z niebiańskiego aromatu wanilii pełnymi garściami czerpie przemysł kosmetyczny, perfumeryjny oraz, oczywiście, kulinaria. Wanilia wspaniale komponuje się z czekoladą, większością ciast, słodkich produktów mlecznych (lody, potrawy z białego sera, słodzone mleko, kakao), owocami (przede wszystkim gruszkami i wiśniami), a także harmonizuje z innymi przyprawami: goździkami, cynamonem, imbirem. Doskonale aromatyzuje alkohole - likiery na bazie wanilii należą do najsmaczniejszych trunków tego typu. 

Wanilia jest przyprawą łagodną, bez obaw więc mogą ją stosować osoby z dolegliwościami żołądka, trzustki i nerek. Zawarty w przyprawie  glikozyd waniliny (waniliozyd) oraz glikozyd alkoholu waniliowego (wanilolozyd) działają na organizm pobudzająco i delikatnie rozgrzewająco. Aromat wanilii poprawia nastrój, działa przeciwdepresyjnie.


Kawa waniliowa

Składniki:
  • 6 czubatych łyżeczek dobrej mielonej kawy
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki wody
Wanilię kroimy drobno, ucieramy z miodem. Kawę przesiewamy z kakao. Zalewamy w rondelku zimną wodą i podgrzewamy, aż się zagotuje. Dodajemy miód z wanilią i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Przecedzamy, dekorujemy bitą śmietaną.

Gruszki Pięknej Heleny

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki prażonych delikatnie płatków migdałowych
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 laska wanilii
  • kilka kulek lodów waniliowych
Wodę z cukrem, sokiem cytrynowym oraz ziarenkami wanilii gotujemy około 5 minut, aż woda odparuje i powstanie delikatny syrop. 
Gruszki obieramy cienko, kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i wkładamy do syropu. Gotujemy 15 minut do miękkości (ale nie mogą się rozgotować! Jeśli owoce są mocno dojrzałe, gotujemy je krócej - 7-10 minut). Wyjmujemy i studzimy.
Do rondelka wlewamy 3 łyżki wody, dodajemy masło oraz pokruszoną czekoladę.
Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Gruszki układamy na talerzykach, polewamy sosem czekoladowym (gorącym!), posypujemy płatkami migdałowymi i podajemy z lodami.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz