Bazylia
pospolita, czyli uprawne aromatyczne ziele o szerokim kulinarnym zastosowaniu,
to jedna z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej niebanalnych przypraw
kuchennych.
Obowiązkowy
składnik większości włoskich klasycznych potraw – począwszy od pizzy, przez
spaghetti Napoli po sałatkę Caprese z mozzarellą), świetnie pasuje również do
białych mięs, dań z fasoli, sałatek, białego sera. Bardzo aromatyczna i charakterystyczna,
ale nienachalna, słodkawo-pikantna, korzenna, lecz delikatna.
Bazylia jest
wprost stworzona jako dodatek do pomidorów – świeżych, suszonych czy też w
postaci sosu. W tym towarzystwie smak bazylii – najlepiej oczywiście świeżej,
ale również w postaci suszonej – po prostu rozkwita. Jeśli jednak chcemy poczuć
esencję bazylii, sięgnijmy po pesto – tradycyjną włoską pastę bazyliową. To
wspaniały dodatek do dań z makaronów, świeżych sałatek, mięsa, ryb, serów,
pizzy czy bruschetty z pomidorami.
Pesto
Składniki:
- 60g świeżych listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- ok. 30 g orzeszków pinii
- po 30 g startego twardego sera – najlepiej pecorino i / lub parmezanu
- 70 ml oliwy z oliwek
- 10 g orzechów pistacjowych
- Garść ziaren słonecznika
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Listki bazylii myjemy i osuszamy. Ząbki
czosnku obieramy. Miksujemy wszystkie składniki oprócz oliwy i przypraw w
blenderze. Gdy masa będzie gładka, dodajemy oliwę, sól i pieprz - według
uznania.
Pesto przekładamy do słoiczka i
zalewamy niewielką ilością oliwy.
Do pesto możemy dodać również,
według przepisu z Sycylii, zmiksowane suszone pomidory.
Szanowni Państwo!
OdpowiedzUsuńJestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.
Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8
Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.