Pamiętajmy, że cząber dodajemy do
potrawy na kilka minut przed zakończeniem gotowania. Nie należy gotować tej przyprawy razem z
potrawą - długo gotowany powoduje gorzki smak.
Cząber przyspiesza i ułatwia trawienie,
reguluje perystaltykę jelit, zwalnia napięcie mięśni przewodu pokarmowego.
Działa również przeciwbakteryjnie.
Wchodzi w skład mieszanki pieprzu
ziołowego, a także ziół prowansalskich i bułgarskiej czubricy.
Przepis na danie z cząbrem - cząbrowe
ziemniaczki
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka oregano
- Szczypta soli
Ziemniaki obieramy i gotujemy 20
minut w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w ćwiartki. Przyprawy przesiewamy
razem w misce, po czym każdą ćwiartke ziemniaka obtaczamy w ziołowej
mieszance. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na blasze układamy
ziemniaki w ziołach, po czym polewamy je odrobiną oleju. Pieczemy 30 minut,
podajemy gorące.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz