Podobno najlepsze goździki pochodzą z Azji. Ale największym producentem tej przyprawy jest Tanzania, następnie Indonezja oraz Madagaskar.
Dobre jakościowo goździki powinny być ciężkie i masywne. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach, chroniąc przed działaniem promieni słonecznych i wilgocią.
Goździki są nieodłącznym składnikiem wszelkich "zimowych" pyszności - obowiązkowo wchodzą w skład tak zwanej przyprawy do piernika, a zatem odnajdziemy ich aromat w piernikach, pierniczkach, grzanym winie i piwie, zupie piwnej, kompocie z suszu, z jabłek, w szarlotce i jabłeczniku. Podkreślą smak konfitury z pomarańczy z cynamonem, morelowej, różanej. Są bazą wyśmienitych nalewek i likierów alkoholowych.
Ale nie tylko słodkości poczują się świetnie w towarzystwie goździków. Przyprawa ta wspaniale aromatyzuje bigos, modrą kapustę, dziczyznę oraz... rosół. Dodawajcie kilka goździków już na początku tych długo gotujących się potraw.
Goździki są bogate w witaminy i minerały (m.in. fosfor, wapń, żelazo, witaminę C i A), ale najbardziej doceniane są ze względu na swe właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. Znany jest przede wszystkim olejek goździkowy o wszechstronnym zastosowaniu przeciwdrobnoustrojowym, ale też antystresowym (zastosowanie w aromaterapii) i przeciwreumatycznym.
Podajemy przepis na jeden ze sztandarowych produktów z goździków - aromatyczną nalewkę domową.
Nalewka goździkowo-cynamonowa
- 1 l spirytusu 95%
- 20 g goździków
- 2 g cynamonu
- 4 szklanki wody
- 50 dkg cukru
Po dwóch tygodniach robimy syrop cukrowy: wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, schładzamy.
Syrop łączymy z odfiltrowaną esencją spirytusową i odstawiamy na kolejne 3 dni.
Rozlewamy do czystych, suchych butelek, zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz