niedziela, 9 listopada 2014

Kurkuma



Najbardziej słoneczna z przypraw to nie tylko obowiązkowy składnik mieszanki curry. Wspaniale radzi sobie również solo, nadając potrawom ciepły, słodko-ostry, choć jednocześnie zaskakująco łagodny smak, wykazując przy tym wyjątkowe właściwości zdrowotne.

 Kurkuma, a ściślej: ekstrakt kłączy ostryżu, wywodzi się z Azji, rośnie również m.in. w Ameryce Południowej. W Indiach przyprawa ta jest ceniona nie tylko jako dodatek smakowy, lecz również jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący dolegliwości żołądkowe. Kurkuma zawiera również substancje aktywne wykazujące silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i  przeciwgrzybiczne. Chroni tkankę nerwową mózgu, obniża ryzyko nowotworów, zapobiega infekcjom, wzmacnia odporność. Uważa się, że to jedna z najzdrowszych i najkorzystniej działających na nasz organizm przypraw.
Niezwykły, oryginalny smak kurkumy, tak podobny do imbiru, lecz o wiele delikatniejszy , pasuje idealnie do potraw z drobiu, fasoli, ryżu i jajek. Przyprawa ta wspaniale komponuje się również z kremowymi egzotycznymi zupami na bazie mleka kokosowego,  a także rozmaitymi odmianami curry. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego sprawia, że uzyskuje po upieczeniu  piękny, żółty kolor i intrygującą korzenną aromatyczną nutę.

Żółte risotto

Składniki:
  • 2 woreczki białego ryżu
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 2 cebule
  • 40 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • Olej do smażenia
  • 1 l warzywnego bulionu
  • Szczypta soli
Ryż gotujemy do miękkości w bulionie. Cebulę kroimy drobno, szklimy na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy razem, aż pieczarki zmiękną.
Ugotowany ryż mieszamy z kurkumą i masłem, dodajemy pieczarki i cebulę oraz sól. Mieszamy dokładnie. Risotto możemy przyprawić liśćmi świeżej kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz