Najbardziej
słoneczna z przypraw to nie tylko obowiązkowy składnik mieszanki curry. Wspaniale
radzi sobie również solo, nadając potrawom ciepły, słodko-ostry, choć
jednocześnie zaskakująco łagodny smak, wykazując przy tym wyjątkowe właściwości
zdrowotne.
Kurkuma, a
ściślej: ekstrakt kłączy ostryżu, wywodzi się z Azji,
rośnie również m.in. w Ameryce Południowej. W Indiach przyprawa ta jest
ceniona nie tylko jako dodatek smakowy, lecz również jako środek
przyspieszający gojenie się ran oraz kojący dolegliwości żołądkowe. Kurkuma
zawiera również substancje aktywne wykazujące silne działanie przeciwwirusowe,
przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Chroni tkankę nerwową mózgu, obniża ryzyko nowotworów, zapobiega infekcjom,
wzmacnia odporność. Uważa się, że to jedna z najzdrowszych i najkorzystniej
działających na nasz organizm przypraw.
Niezwykły, oryginalny smak kurkumy, tak podobny do imbiru,
lecz o wiele delikatniejszy , pasuje idealnie do potraw z drobiu, fasoli, ryżu
i jajek. Przyprawa ta wspaniale komponuje się również z kremowymi egzotycznymi zupami
na bazie mleka kokosowego, a także rozmaitymi
odmianami curry. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub
biszkoptowego sprawia, że uzyskuje po upieczeniu piękny, żółty kolor i intrygującą korzenną
aromatyczną nutę.
Żółte risotto
Składniki:
- 2 woreczki białego ryżu
- 3 łyżeczki kurkumy
- 2 cebule
- 40 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- Olej do smażenia
- 1 l warzywnego bulionu
- Szczypta soli
Ryż gotujemy
do miękkości w bulionie. Cebulę kroimy drobno, szklimy na patelni, dodajemy
pokrojone pieczarki i dusimy razem, aż pieczarki zmiękną.
Ugotowany
ryż mieszamy z kurkumą i masłem, dodajemy pieczarki i cebulę oraz sól. Mieszamy
dokładnie. Risotto możemy przyprawić liśćmi świeżej kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz