sobota, 17 stycznia 2015

Lubczyk

Lubczyk to zioło, które od wieków otacza aura tajemniczości i mistycyzmu. Z pewnością ma to związek w przypisywaną mu do dziś rolą afrodyzjaka...


Na przekór tej (podobno zasłużonej) sławie, lubczyk jest rośliną niepozorną z wyglądu i często występującą: jego liście przypominają liście selera, pochodzi z Afganistanu i Iranu, a uprawiany jest na całym świecie, również w Polsce.
Lubczyk ma działanie rozgrzewające, przeciwgrzybiczne, rozluźnia mięśnie, reguluje działanie układu trawiennego i moczowego (wykazuje właściwości moczopędne).

Lubczyk ogrodowy ma bardzo wyrazisty smak, korzenny, silny, nieco selerowy w charakterze. Warto używać go do przyprawiania potraw z ziemniaków i warzyw strączkowych (fasola, groszek), a także rosołu - nieprzypadkowo to wyciąg z korzenia lubczyku stanowi składnik popularnej przyprawy „maggi”. Pasuje też świetnie do duszonego mięsa, smażonych warzyw,owoców morza. Pamiętajmy, by świeże liście lubczyku kroić dokładnie i bardzo drobno - są z natury twarde, a łodygi włókniste. 

Rosół z kaczki z lubczykiem

Składniki

1/2 sporej kaczki
1 por
1 średnia pietruszka 
1 mały seler
2-3 marchewki
1 łyżka świeżego lubczyku
natka pietruszki
ziele angielskie
sól, pieprz ziarnisty
Umytą kaczkę zalewamy wodą, dodajemy obrane, pokrojone na kawałki warzywa,  gotujemy na średnim ogniu. Gdy rosół zacznie się gotować zmniejszamy gaz, dodajemy ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu oraz 2 łyżeczki soli i lubczyk. Gotujemy na małym ogniu około 3 godziny, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz