Tradycyjnie na przyprawę curry składają się: kurkuma (nadająca mieszance charakterystyczną żółtą barwę), imbir, pieprz czarny, chilli (te trzy przyprawy dodają curry ostrości), kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, oraz inne składniki - w zalezności od rodzimej tradycji są to: cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, sól. Przyprawy te mieszane są w różnych proporcjach - to również jest zależne od regionu pochodzenia przyprawy i obowiązujących zwyczajów.
Najlepiej robić mieszankę curry samemu - ucierać w moździerzu różne składniki, eksperymentować z proporcjami, tworzyć kompozycje bardziej i mniej ostre, słone czy słodkawe.
Wśród gotowych mieszanek wyróżniamy żółte i czerwone curry indyjskie - łagodniejsze, oraz ostre, ciemnobrązowe, prażone curry ze SriLanki.
Curry stosuje się przede wszystkim w kuchni indyjskiej (tu często występuje jako masala) i tajskiej. Świetnie komponuje się z białym mięsem - kurczakiem, indykiem, rybą. Najlepsze połączenia tworzy w klimatach słodko-kwaśnych: sosy na bazie warzyw (pomidory, pędy bambusa, por, cebula) z dodatkiem słodkich owoców - bananów, mango i kokosa - to czysta poezja smaku.
Kurczak z mango
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1 mango
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 papryczka chilli
- kolendra świeża lub suszona
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Kawałek świeżego imbiru, startego na tarce
- 1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 100 g ryżu jaśminowego
- sól, pieprz
Łyżkę oleju
mieszamy z czosnkiem, mieloną papryką słodką, kurkumą, pastą curry, imbirem,
szczyptą soli i pieprzem. W tak sporządzonej marynacie trzymamy kilka godzin
(najlepiej – w lodówce przez całą noc) pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
Mango obieramy, kroimy w kostkę.
W woku lub
na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i obsmażamy. Dodajemy
mango i pokrojoną papryczkę chilli i smażymy razem przez 2 minuty.
Dolewamy
mleko kokosowe i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż sos
zgęstnieje. Posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz