środa, 21 stycznia 2015

Curry

Curry, curry powder - mieszanka ucieranych w moździerzu (tradycyjnie; przemysłowo oczywiście mielonych) przypraw, czasami spotykana w formie pasty (z dodatkiem oleju - curry paste).


Tradycyjnie na przyprawę curry składają się: kurkuma (nadająca mieszance charakterystyczną żółtą barwę), imbir, pieprz czarny, chilli (te trzy przyprawy dodają curry ostrości), kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, oraz inne składniki - w zalezności od rodzimej tradycji są to: cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, sól. Przyprawy te mieszane są w różnych proporcjach - to również jest zależne od regionu pochodzenia przyprawy i obowiązujących zwyczajów.

Najlepiej robić mieszankę curry samemu - ucierać w moździerzu różne składniki, eksperymentować z proporcjami, tworzyć kompozycje bardziej i mniej ostre, słone czy słodkawe.

Wśród gotowych mieszanek wyróżniamy żółte i czerwone curry indyjskie  - łagodniejsze, oraz ostre, ciemnobrązowe, prażone curry ze SriLanki.

Curry stosuje się przede wszystkim w kuchni indyjskiej (tu często występuje jako masala) i tajskiej. Świetnie komponuje się z białym mięsem - kurczakiem, indykiem, rybą. Najlepsze połączenia tworzy w klimatach słodko-kwaśnych: sosy na bazie warzyw (pomidory, pędy bambusa, por, cebula) z dodatkiem słodkich owoców - bananów, mango i kokosa - to czysta poezja smaku. 

Kurczak z mango

Składniki: 
  • 1 pierś kurczaka 
  • 1 mango
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 papryczka chilli
  • kolendra świeża lub suszona
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Kawałek świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 100 g ryżu jaśminowego 
  • sól, pieprz
Łyżkę oleju mieszamy z czosnkiem, mieloną papryką słodką, kurkumą, pastą curry, imbirem, szczyptą soli i pieprzem. W tak sporządzonej marynacie trzymamy kilka godzin (najlepiej – w lodówce przez całą noc) pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.

Mango obieramy, kroimy w kostkę.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i obsmażamy. Dodajemy mango i pokrojoną papryczkę chilli i smażymy razem przez 2 minuty.
Dolewamy mleko kokosowe i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje. Posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem jaśminowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz