wtorek, 20 listopada 2012

Cynamon



Cynamon jest prawdopodobnie najstarszą przyprawą swiata; pochodzi z Chin. Wzmianka o nim pojawiła się w księdze zielarskiej już 2700 lat p.n.e.; w Egipcie była znana 200 lat p.n.e.

Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca; najbardziej ceniony jest cynamonowiec  cejloński, pochodzący ze Sri Lanki, ale do największych producentów cynamonu należą też: Indie, Brazylia, Indonezja, kraje Karaibskie i kraje leżące na Oceanie Indyjskim.
Charakterystyczny zapach cynamonu, pochodzący od lotnego olejku cynamonowego, jest
korzenny, słodki i ciepły, a jego przewrotność leży w lekko piekącym, kontrastującym z łagodnością aromatu smaku. Kojarzy nam się zazwyczaj z potrawami słodkimi, ale wspaniale podkreśla tez smak pikantny; używa się jej w tym celu często w kuchni indyjskiej i chińskiej. Wchodzi w skład przyprawy curry, a ta, jak wiadomo, znakomicie komponuje się ze smakiem wszelkiego rodzaju mięs, ryżem, słodko-kwaśnymi sosami. Cynamon solo świetnie pasuje również do jagnięciny i baraniny.
Ale jego popisową, klasyczną rolą jest podkreślanie smaku jabłek, gruszek, grzanego piwa i wina. Wraz z miodem, goździkami i imbirem stanowi uniwersalny zestaw komponentów smakowych, bez których nie obejdą się „zimowe” słodkości: szarlotka, pieczone jabłka, kompoty, poncze, pierniki.

Cynamon wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych: obniża poziom „złego” cholesterolu LDL,  wspomaga leczenie infekcji grzybicznych, przynosi ulgę w bólach stawów (należy spożywać raz dziennie pół łyżeczki cynamonu z łyżeczką miodu), wspaniale wpływa na cerę (tu zastosowanie ma zarówno kora, jak i olejek cynamonowy), zawiera sporo manganu, żelaza i wapnia, jest też źródłem błonnika. Dodaje energii, poprawia krążenie, rozgrzewa.


Oto dwa przepisy na cynamonowe pyszności: jeden wytrawny, drugi klasyczny, słodki. Oba w sam raz na zimowe chłody!

Kurczak ze śliwkami i cynamonem

Składniki:

2 filety z kurczaka
8 świeżych śliwek (wydrążyć z pestek)
8 suszonych śliwek
1,5 łyżki cynamonu
1 czubata łyżeczka imbiru w proszku
Szczypta białego pieprzu
2 łyżeczki cukru

Filety gotujemy pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie białe wewnątrz. Przekładamy na patelnię. Dodajemy przepołowione śliwki świeże, śliwki suszone, zalewamy ½ szklanki wody. Dodajemy przyprawy i cukier. Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje, a śliwki zmiękną.  Podajemy z ryżem.


Jabłka z cynamonem

Składniki:
2 łyżeczki dobrego masła
4 wydrążone i pokrojone w plastry jabłka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu

Na patelni rozpuszczamy masło. Plastry jabłka obtaczamy w miodzie, posypujemy cynamonem. Smażymy na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz