Cynamon jest prawdopodobnie najstarszą przyprawą swiata;
pochodzi z Chin. Wzmianka o nim pojawiła się w księdze zielarskiej już 2700 lat
p.n.e.; w Egipcie była znana 200 lat p.n.e.
Przyprawę otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca;
najbardziej ceniony jest cynamonowiec
cejloński, pochodzący ze Sri Lanki, ale do największych
producentów cynamonu należą też: Indie, Brazylia, Indonezja, kraje Karaibskie i
kraje leżące na Oceanie Indyjskim.
Charakterystyczny zapach cynamonu, pochodzący od lotnego olejku
cynamonowego, jest
korzenny, słodki i ciepły, a jego przewrotność leży w lekko
piekącym, kontrastującym z łagodnością aromatu smaku. Kojarzy nam się zazwyczaj
z potrawami słodkimi, ale wspaniale podkreśla tez smak pikantny; używa się jej
w tym celu często w kuchni indyjskiej i chińskiej. Wchodzi w skład przyprawy
curry, a ta, jak wiadomo, znakomicie komponuje się ze smakiem wszelkiego
rodzaju mięs, ryżem, słodko-kwaśnymi sosami. Cynamon solo świetnie pasuje
również do jagnięciny i baraniny.
Ale jego popisową, klasyczną rolą jest podkreślanie smaku jabłek,
gruszek, grzanego piwa i wina. Wraz z miodem, goździkami i imbirem stanowi
uniwersalny zestaw komponentów smakowych, bez których nie obejdą się „zimowe” słodkości:
szarlotka, pieczone jabłka, kompoty, poncze, pierniki.
Cynamon wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych: obniża
poziom „złego” cholesterolu LDL, wspomaga leczenie infekcji grzybicznych, przynosi
ulgę w bólach stawów (należy spożywać raz dziennie pół łyżeczki cynamonu z
łyżeczką miodu), wspaniale wpływa na cerę (tu zastosowanie ma zarówno kora, jak
i olejek cynamonowy), zawiera sporo manganu,
żelaza i wapnia, jest też źródłem błonnika. Dodaje energii, poprawia
krążenie, rozgrzewa.
Oto dwa przepisy na cynamonowe pyszności: jeden wytrawny,
drugi klasyczny, słodki. Oba w sam raz na zimowe chłody!
Kurczak ze śliwkami i cynamonem
Składniki:
2 filety z kurczaka
8 świeżych śliwek (wydrążyć z pestek)
8 suszonych śliwek
1,5 łyżki cynamonu
1 czubata łyżeczka imbiru w proszku
Szczypta białego pieprzu
2 łyżeczki cukru
Filety gotujemy pod przykryciem do czasu, aż mięso
będzie białe wewnątrz. Przekładamy na patelnię. Dodajemy przepołowione śliwki
świeże, śliwki suszone, zalewamy ½ szklanki wody. Dodajemy przyprawy i cukier.
Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje, a śliwki zmiękną. Podajemy z ryżem.
Jabłka z cynamonem
Składniki:
2 łyżeczki dobrego masła
4 wydrążone i pokrojone w plastry jabłka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu
4 wydrążone i pokrojone w plastry jabłka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu
Na patelni rozpuszczamy masło. Plastry jabłka obtaczamy w miodzie, posypujemy cynamonem. Smażymy na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz